Sunday, January 3, 2010

Claim Insurans 2009 *updated*

Assalamualaikum semua,

1. Proses Claim TK 2010 akan dilakukan sama seperti yang disyorkan oleh En Azrul sebelum ini.

  • Penyata Tahunan Insurans ( Tahun 2009 ) ( 1 Salinan Original dan 2 Salinan Fotostat )
  • Studienbescheinigung ( 3 Salinan )
  • Surat Tuntutan ( 3 Salinan dan bertandatangan )
  • Senarai nama dlm Excel(utk datok bandar shj)
2. Bila semua dokumen telah lengkap, terus hantar dokumen2 yang original & 1 salinan fotokopi ke MARA Kuala Lumpur.

alamat adalah seperti berikut.

PENGARAH

BAHAGIAN PENGANJURAN PELAJARAN MARA
TINGKAT 3, MEDAN MARA
NO.21 JALAN RAJA LAUT
50609 KUALA LUMPUR.

U;P - PUAN NOOR AYUSLINA BINTI MAT JUNOS
(UNIT LUAR NEGARA BPP).

3. Salinan2 dokumen yang selebihnya sila serahkan pada En Ruslan di alamat berikut :


Ruzlan Abd Malek
Consulate General Of Malaysia
Level 18, Kastor Platz der Einheit 1,
60327 Frankfurt am Main

4. Dato Bandar sila pastikan dengan teliti dokumen2 anak2 buah anda dari sebarang kesilapan & cacat cela.

Sebarang pertanyaaan sila keutarakan.

Sekian Terima Kasih.

kepade semua rakan2 sila beri kerjasama kepada datok2 bandar anda..

kepade yg 1st time nk claim, bole tanye kt kekawan yg da buat cmne nk dpt bahan2 di atas.


Date line... sila cepat2.. 10 Jan ke.. tindakan seterusnye cam biasa anta terus ke MARA..


*UPDATED*

sila follow format surat seperti berikut ok. muat turun contoh surat claim disini!
*CONTOH SURAT CLAIM.doc*

http://www.mediafire.com/file/mrnd0mlkywm/Surat Claim Insurans Individu.doc

5 comments:

azhan said...

salam..

mahu tny ttg panduan tuntutan insurans kesihatan..untuk tuntutan kesihatan sebelum ini,setiap pelajar tidak perlu menyediakan studienbescheinigung..tp hanya untuk tuntutan yuran sahaja perlu berbuat demikian..berikut ialah panduan tuntutan sebelum ini :

yuran fh:
1.uberweisung punye bukti (kontoauszug)
2.resit yuran fh (cop bank tuh klu bayo manual)
3.studenbescheinigung
4.surat A
5.lampiran A (ketua bandar yg buat)(pos)
6.lampiran B (ketua bandar yg buat)(emel ke en azrul aftr pos)

insurans:
1.rechnung(tk or aok)
2.surat A
3.lampiran A (ketua bandar yg buat)(pos)
4.lampiran B (ketua bandar yg buat)(emel ke en azrul aftr pos)

*(1 set original,3 set copy) = 4
*(1copy -> ketua bandar)
*(1copy -> mr ruzlan)
*(1copy -> en azrul / MARA)
*(1original -> en azrul / MARA)
*(lampiran A = 1 list 10 nama shj)
*(lampiran B = 1 list 10 nama shj)


oleh itu,adakah ini arahan baru?

sekian, terima kasih

MaraKumpel said...

horm2.. kpd encik azhan wangi... sila follow ikut email terbaru dr encik tahir.. hehe. post ini juga telah diperbaharui mengikut email terlatest dr encik tahir... timekaseh

TunMutaer said...

kpd en azhan yg comel,

arahan yang diberikan oleh en yeob adalah semua dokumen2 yg berkaitan. so oleh itu saya assume, semua2 yang berkaitan dengan prosess tersebut harus diserahkan. so incase lh klu kite xk hntr bescheinigung tu, mane lh tau tibe2 die minta lah pulak, kan payah nnt nk kene hntr lgi sekali, therefore, alang2 nk serah nie, kite kc semua sekali yang rsenye2 penting. by then, if berlaku sebarang masalah, semua dokumen tlh kite berikan pada mara.

mfg

azhan said...

salam..

baeklah..sy phm itu..tima kasih..tp utk studienbescheinigung bagi fh dortmund (bwh jagaan sy),mereka memperoleh 1 slip original shj..dan ia telah diserahkan tatkala memohon tuntutan yuran seblum ini..maka dgn itu tiada lagi yg original..tetapi jika mereka ada scan studienbescheinigung tersebut sebelum diserahkan ketika tuntutan yuran seblum ini,maka tiada masalah..dan sekiranya tidak scan,maka ia jd 1 masalah pula..sbb perkara ini telah dibincang bersama en azrul suatu masa dahulu dan keputusannya ialah tidak perlu submit studienbescheinigung tatkala tuntutan insurans dibuat..

jd nya,diharap pihak saudara dpt utarakan pendapat ini ke en yeob..

sekian..gudlak exam :D

abe said...

takde org reply lg nih. kene submit ke tak studienbescheinigung ni?